Aanleiding oprichting BIN NL
In 2014 geeft het kabinet aan de toepassing van gedragsinzichten in beleid te willen stimuleren, in reactie op rapporten van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling en de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. Het kabinet wil graag dat er gedragspilots op alle departementen worden uitgevoerd en dat een rijksbreed netwerk dit proces aanjaagt. Dat is de aanleiding om in 2014 BIN NL op te richten. In de kabinetsreactie op het rapport “Weten is nog geen doen” van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid wordt de positie van BIN NL bekrachtigd.
Wie zitten er in het BIN NL-kernteam?
De coördinatoren gedragskennis van alle departementen zijn lid van het BIN NL-kernteam. Bij de departementen vragen zij aandacht voor de toepassing van gedragsinzichten in beleid en waar nodig bieden ze begeleiding. De BIN NL-kernteamleden vind je bij de contactpersonen van de ministeries.
Publicaties
BIN NL rapporteert tweejaarlijks aan de Eerste en Tweede Kamer over de voortgang van de toepassing van gedragsinzichten bij de departementen via de publicatie Rijk aan gedragsinzichten. Hiernaast bundelen wij kennis en ervaringen in thematische publicaties, zie bijvoorbeeld de handleiding Gedragstechnieken voor brieven en e-mails en Hoe is gedrag te onderzoeken? Overzicht van 18 onderzoeksmethodieken voor effectiever beleid. In februari 2022 brachten we de publicatie Gedragsadviezen uit. Hierin zoeken we vanuit gedragswetenschappelijk perspectief aansluiting bij een aantal transities en grote thema’s van deze tijd: klimaat, digitalisering, gelijke kansen in het onderwijs, wonen, en niet-gebruik van voorzieningen.