Het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL) is een samenwerkingsverband van alle ministeries en rijksdiensten voor de toepassing van gedragskennis binnen de (rijks)overheid, opgericht in 2014. Het is bedoeld voor het uitwisselen van kennis en ervaring. Door inzichten uit de gedragswetenschap toe te passen, kan de overheid effectiever en doenlijker beleid maken én bedrijven en burgers beter van dienst zijn.
Naast kennisdeling speelt BIN NL een ondersteunende en aanjagende rol als het gaat om de toepassing van gedragsinzichten in beleid, uitvoering, toezicht en communicatie binnen de rijksoverheid. De ministeries en rijksdiensten zijn daarbij zelf verantwoordelijk voor de toepassing van gedragsinzichten op hun eigen beleidsterreinen. Zij werken hierin steeds vaker gezamenlijk aan organisatie-overstijgende thema’s, zoals duurzaamheid en doenvermogen.
Kennisdeling, kennisopbouw en samenwerking
BIN NL ontplooit een reeks aan activiteiten om kennisdeling, kennisopbouw en samenwerking te stimuleren. Denk aan het jaarlijkse congres de Dag van het gedrag, het online forum waarop gedragsdeskundigen en -geïnteresseerden actuele kennis en expertise met elkaar uitwisselen, de maandelijkse lezingen en de online kennisbank met geteste gedragsinterventies.
Daarnaast rapporteert BIN NL tweejaarlijks aan de Eerste en Tweede Kamer over de voortgang van de toepassing van gedragsinzichten bij de departementen via de publicatie Rijk aan gedragsinzichten en geeft het netwerk met regelmaat ook thematische publicaties uit.
Organisatie
BIN NL is een rijksbreed kennisdelingsnetwerk. De BIN NL-community is een netwerk van gedragsdeskundigen en mensen geïnteresseerd in de toepassing van gedragsinzichten. Zij ontmoeten elkaar off- en online voor kennisuitwisseling.
De kennisdelingsactiviteiten van BIN NL vallen onder de verantwoordelijkheid van het BIN NL-kernteam, dat bestaat uit de coördinatoren gedragskennis van alle ministeries. Zij vragen samen met de coördinatoren van de gedragsteams bij de rijksdiensten aandacht voor de toepassing van gedragsinzichten binnen hun organisatie door interne agendering, het delen van best practices en waar nodig het begeleiden van collega’s bij de aanpak van gedrags- en doenvermogenvraagstukken.
Het BIN NL-secretariaat is ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken.
Toepassing gedragsinzichten
Het gedrag en de keuzes van mensen en bedrijven hebben grote invloed op de (beleids)terreinen waar de overheid zich mee bezighoudt. Denk bijvoorbeeld aan het bevorderen van een gezonde leefstijl, het gebruik van de zorg, het onderwijs en het wegennet, maar ook aan het voorkomen van criminaliteit of overlast, het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen, het sparen voor pensioenen en het functioneren van markten.
Vaak is beleid bedoeld om mensen en bedrijven te stimuleren tot bepaald gedrag. Via wet- en regelgeving, financiële prikkels en/of communicatie stimuleert de overheid vormen van het ene gedrag en remt zij het andere gedrag af. Maar ook beleid dat niet specifiek is gericht op het beïnvloeden van gedrag, heeft daar vaak wel effect op. Zo hebben het ontwerp en de inrichting van de openbare ruimte invloed op de manier waarop mensen zich verplaatsen en hoe schoon ze de openbare ruimte achterlaten.
Het denken vanuit gedrag én het toepassen van gedragsinzichten betekent dat gedragsdeskundigen, die binnen de overheid werkzaam zijn, onderzoek doen naar wat mensen en/of bedrijven motiveert én in kaart brengt welke hobbels en barrières zij ervaren. Op basis hiervan adviseren de gedragsdeskundigen om bij de vormgeving en uitvoering van beleid, beter rekening te houden met de context waarin mensen en bedrijven keuzes maken. Het toepassen van gedragsinzichten kan hiermee leiden tot doeltreffender en doenlijker beleid en ook een betere dienstverlening.
Dat de overheid gedragsinzichten benut in de beleidsontwikkeling, beleidsuitvoering, toezicht en communicatie is nog relatief nieuw. Gedragsinzichten worden zeker niet altijd en overal toegepast. Het is een opkomende expertisegebied binnen de overheid, waarin we door uitwisseling van kennis en ervaring, ook binnen het netwerk, van elkaar leren.