Publicaties

BIN NL heeft een aantal publicaties uitgebracht: ‘Rijk aan gedragsinzichten’, 'Gedragsadviezen', 'Hoe is gedrag te onderzoeken?', ‘Zeven behavioural insights tools’ en 'Gedragstechnieken voor brieven en e-mails'. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties naar aanleiding van de publicaties? Laat het weten op het forum.

Beter beslissen

De digitale publicatie ‘Beter beslissen’ is een verkenning van het verschijnsel ruis en hoe de overheid verschillen in oordelen kan verminderen. In 2021 zetten drie gedragsexperts ruis in de schijnwerpers: Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman, Olivier Sibony en Cass Sunstein. Ze publiceerden Noise. A Flaw in Human Judgement, in het Nederlands vertaald als ‘Ruis; waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen en hoe we dat kunnen voorkomen’.

De auteurs benadrukken in het boek dat er “bij elk oordeel sprake is van ruis – en meer dan u denkt”. Bij veel beslissingen die op die oordelen gebaseerd zijn, kunnen er dus verschillende uitkomsten zijn en die verschillen zijn vaak groter dan we weten of denken. Dat leidt onder meer tot onrechtvaardigheid en geldverspilling. Er gaat al veel aandacht uit naar het reduceren van biases in beslissingen. Ruis, een tweede invloed op beslissingen, blijft daar nog sterk bij achter.

Met deze verkenning willen we de kennis over ruis vergroten, en concrete handvatten bieden om ruis binnen een organisatie in kaart te brengen, en – waar gewenst – te verminderen. Dit doen we door de belangrijkste begrippen uit het boek Noise samen te vatten en door voorbeelden te geven van hoe er in de Nederlandse context met ruis omgegaan wordt.

Doel is niet om ruis uit te bannen. Wél om met elkaar in gesprek te gaan over ruis en wat we kunnen leren om tot betere en eerlijke beslissingen te kunnen komen. Er zijn uiteraard nog veel meer voorbeelden van omgaan met ruis dan we in deze verkenning laten zien, in Nederland en daarbuiten. We pretenderen geen volledigheid en hopen dat deze verkenning aanzet tot het delen van voorbeelden met elkaar.

Deze verkenning is bedoeld voor gedragsexperts, beleidsmakers, toezichthouders, uitvoerders, en andere professionals die beoordelen en besluiten nemen. Voor iedereen die interesse heeft in oordeelsvorming en hier inzichten over wil opdoen.

 

 

Rijk aan gedragsinzichten 2023

Deze uitgave beschrijft 35 door de overheid uitgevoerde gedragsprojecten in de periode 2021-2023. Het laat zien wat de meerwaarde is van het toepassen van gedragsinzichten in beleid, uitvoering, toezicht en communicatie. 

Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • Directe en continue feedback via een in-home-display zorgde voor een gemiddelde besparing van 5% op de energierekening van huishoudens.
  • Een gedragscampagne om automobilisten voldoende afstand te laten houden leidde tot verkeersveiliger gedrag op de N36 in Overijssel.
  • Mobiele units (prikbussen) zorgden voor meer COVID-19 vaccinaties, met name in landelijke gebieden.
  • Slimme reminders en sms'jes zorgden voor meer cv's op werk.nl en vergrootten zo de kans dat een werkzoekende (eerder) werk vindt.
  • Een gedragsbrief zorgde voor verlaging van studieleningen en beperkte zo onnodig hoge leenbedragen onder studenten.
  • Een brievenexperiment toont aan wat de effectiefste communicatiestijl is om financieel dienstverleners transparant te laten zijn over hun beloning.
  • Een imitatie-phishingmail laat medewerkers minder snel klikken op volgende phishingmail en maakt mkb'ers zo cyberweerbaarder.
 

 

Gedragsadviezen

In dit online rapport wordt vanuit het gedragswetenschappelijke perspectief naar vijf maatschappelijke vraagstukken gekeken: klimaat, digitalisering, gelijke kansen in het onderwijs, wonen en niet-gebruik van voorzieningen. Het maakt inzichtelijk welke kansen er liggen voor de Rijksoverheid.
 

 

Rijk aan gedragsinzichten 2021

Deze uitgave beschrijft 37 door de Rijksoverheid uitgevoerde gedragsprojecten in de periode 2019-2021. Het laat zien wat de meerwaarde is van het toepassen van gedragsinzichten in beleid, uitvoering, toezicht en communicatie.
 

 

Rijk aan gedragsinzichten 2019

Deze uitgave laat zien hoe het benutten van gedragswetenschappelijke kennis in de praktijk vorm krijgt. Maar liefst 35 mooie voorbeelden van gedragsprojecten binnen het Rijk worden beschreven, inclusief contactpersonen. 
 

   

Hoe is gedrag te onderzoeken?
Overzicht van 18 onderzoeksmethodieken

Deze publicatie bevat 18 onderzoeksmethodieken die kunnen helpen om grip te krijgen op gedragsverandering. Daarmee ontstaat geen uitputtend overzicht van wat er onderzoekstechnisch allemaal mogelijk is. Wel krijg je een breed beeld van relevante methoden voor de Rijksoverheid.
 

 

Zeven behavioural insights tools

Inmiddels zijn er veel tools beschikbaar die helpen om de gedragsinzichten in de praktijk toe te passen. Een aantal daarvan wordt door de Rijksoverheid gebruikt. BIN NL heeft deze gebundeld in een kort en bondig overzicht voor iedereen die actief met gedragsinzichten aan de slag wil gaan.
 

 

Handleiding gedragstechnieken voor brieven en e-mails

Wil je namens de overheid een brief of e-mail schrijven aan je doelgroep? En wil je daarbij gedragskennis toepassen? Deze uitgave biedt tips en tricks voor het schrijven van brieven en e-mails en voor het testen van de effecten ervan.
 

 

Rijk aan gedragsinzichten 2017

Deze uitgave laat de oogst aan gedragsprojecten tot en met 2017 zien. 14 Showcases staan centraal. Aan de hand van de ervaringen worden vervolgens succesfactoren, lessen en tips besproken.                                                                                                                      
 

 

 

Cookie-instellingen