Leeratelier Gedrag en bestuur

2491 keer bekeken

Bij alle complexe vraagstukken waarvoor de overheid zich gesteld ziet, speelt gedrag en gedragsbeïnvloeding een grote rol. In dit leeratelier staat centraal hoe beleid kan worden versterkt door inzicht in menselijk gedrag te combineren met kennis over hoe dat gedrag gestuurd kan worden.

Meer informatie opleiding

Naam leeractivieit

Leeratelier Gedrag en bestuur

 

Doelgroep

Dit leeratelier is voor senior ambtenaren die:

  • werkzaam zijn bij beleid, uitvoering of toezicht
  • voor de effectiviteit van hun werk op gemeentelijk, provinciaal of landelijk niveau (mede) afhankelijk zijn van gedrag(sverandering) bij burgers;
  • willen weten wat zij in hun eigen praktijken met gedragskennis wel (en niet) kunnen bereiken;
  • inzicht willen verkrijgen in de mogelijke effecten die (de combinatie van) verschillende instrument kunnen hebben op het gedrag van burgers.
 

Korte omschrijving

"Bij alle complexe vraagstukken waarvoor de overheid zich gesteld ziet, speelt gedrag en gedragsbeïnvloeding een grote rol. Van de klimaattransitie tot aan minder afval op straat, van de aanpak van ondermijning tot aan zakkenrollers, en van mensen met problematische schulden tot aan de communicatie van de Belastingdienst. Steeds spelen bewuste en onbewuste gedragskeuzes een grote rol in de realisatie van publieke waarden. Dat maakt het voor ambtenaren relevant om kennis van gedrag op te doen om die vervolgens toe te kunnen passen in de eigen praktijk.

In dit leeratelier staat centraal hoe beleid, uitvoering en toezicht kan worden versterkt door inzicht in menselijk gedrag te combineren met kennis over hoe dat gedrag gestuurd kan worden. Het biedt deelnemers praktische handvatten om binnen hun eigen werk mee aan de slag te kunnen. Onder leiding van diverse docenten (waaronder Prof.dr. Denise de Ridder, Prof.dr. Lars Tummers, dr. Klaas Dijkhoff en prof.dr. Paul Frissen) gaan we in op de verschillende manieren van gedragsbeïnvloeding en de grenzen daarvan. Daarnaast gaan we op bezoek bij praktijken waar gebruik wordt gemaakt van dergelijke inzichten om zo inspiratie te krijgen voor onze eigen praktijk."

 

Aanbieder

NSOB en Universiteit Utrecht

 

Studiebelasting

7 dagen in 8 maanden (maart – november 2022)

 

Opleidingsniveau

HBO / WO

 

Kosten bij open inschrijving

4990 euro

 

Incompany mogelijk

-

 
 

 

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen