Verhoormodellen

Je vindt hier een beschrijving van alle deelsessies: de lezingen, de workshops en de netwerksessies. Met de filteropties aan de rechterkant kun je je gewenste selectie maken.

Sprekers: Martijn van Beek en Jos Hoekendijk (politieacademie)

Dagdeel

Ronde 2

Vorm deelsessie

Workshop

Organisatie

Uitvoering

Thema

Criminaliteit

Deelsessie

In tal van overheidsfuncties komt het voor dat een ambtenaar het gesprek aan moet gaan met iemand om vast te stellen of die mogelijk regels heeft overtreden of beschikt over (zelf-)belastende informatie. Dit kan een lastige klus zijn: je wil niet te beschuldigend of sceptisch zijn, maar ook niet te goedgelovig. In deze workshopsessie wordt toegelicht wat rechercheurs van politie hierover wordt geleerd, zodat ze effectief verdachten kunnen verhoren. Ook is er aandacht voor lopend (veld-)experimenteel onderzoek naar gespreksmodellen voor dit doel. Welke principes leiden tot meer openheid van zaken?
Veel van de inzichten lijken ook toepasbaar buiten een strafrechtelijk kader. De sprekers gaan daarom graag met de zaal in discussie over de toepasbaarheid van deze gesprekstechnieken in andere situaties

Over de sprekers

Martijn van Beek is docent recherchekunde en recherchepsycholoog bij de Politieacademie. Hij doet promotieonderzoek naar verhoorstrategieën in het verdachtenverhoor.

 

 

 

 

 

 

Jos Hoekendijk is werkzaam als recherchepsycholoog in politie-eenheid Noord Nederland en als verhoordocent verbonden aan de Politieacademie. Hij begeleidt verhoren in de dagelijkse politiepraktijk en verbindt zo theorie met de praktijk.

Twitter

Cookie settings