Nudges omtrent afvalscheiding en zwerfafval

Je vindt hier een beschrijving van alle deelsessies: de lezingen, de workshops en de netwerksessies. Met de filteropties aan de rechterkant kun je je gewenste selectie maken.

Sprekers: Addie Weenk, Stefan van der Wal en Margriet van de Poel (Rijkswaterstaat)

Dagdeel

Ronde 2

Vorm deelsessie

Workshop

Organisatie

Uitvoering

Thema

Duurzaamheid

Deelsessie

In 10 jaar tijd is gedragskennis de norm geworden in het afvaldomein. Bijna alle gemeenten en afvalinzamelaars gebruiken nu gedragstechnieken om de straat schoon te houden en inwoners steeds beter afval te laten scheiden. Wil jij ook een grotere rol van gedrag in jouw werkveld? Kom dan naar deze sessie. We vertellen je hoe Rijkswaterstaat gedragsinzichten programmatisch inzet. Met het toegankelijke MCG-model (motivatie, capaciteit, gelegenheid) als kapstok bouwen we de programma’s op. Wij motiveren gemeenten, inzamelaars en bedrijven en vergroten hun kennis en faciliteren hen om hun kennis en ervaringen toe te passen bij de bewoners. En het resultaat mag er zijn:  Nudges, primes, commitment en opt-out zijn de norm in afvalbeleid en -communicatie. De sessie sluiten we af met de vijf meest succesvolle toegepaste gedragstechnieken in de afvalwereld.

Over de sprekers

Addie Weenk zit in het Behavioural Insight Team van het ministerie van IenW en is als adviseur bij Rijkswaterstaat betrokken bij kennisontwikkeling en programma’s over afvalscheiding en zwerfafval.

 

 

 

 

 

 


Margriet van de Poel is adviseur aanpak zwerfafval bij Rijkswaterstaat. Ze werkt met communicatie- en gedragskennis en heeft de Postacademische opleiding Gedragsveranderaar aan de Radbouduniversiteit afgerond.

 


Stefan van der Wal gebruikt als adviseur bij Rijkswaterstaat kennis van gedrag in de projecten waar hij werkt aan een schone omgeving en een circulaire economie. Dit doet hij samen met gemeenten en afvalinzamelaars in de Landelijke Aanpak Zwerfafval, maar ook binnen Rijkswaterstaat als het gaat om schone wegen en rivieren.

Twitter

Cookie settings