Theoretische gedragsinzichten in de (toezichts)praktijk

Je vindt hier een beschrijving van alle deelsessies: de lezingen, de workshops en de netwerksessies. Met de filteropties aan de rechterkant kun je je gewenste selectie maken.

Sprekers: Loet van Stekelenburg, Jessanne Mastop (Autoriteit Consument en Markt)

Dagdeel

Ronde 1

Vorm deelsessie

Lezing

Organisatie

Toezicht

Thema

Organisatie

Deelsessie

De Autoriteit Consument & Markt draagt bij aan een gezonde economie door markten goed te laten werken voor mensen en bedrijven. Daartoe houdt zij toezicht op de markten in Nederland. De missie van de ACM is dat markten goed werken voor mensen en bedrijven. Als een van de eerste overheidsinstanties is de ACM 6 jaar geleden gestart met een team van gedragsexperts die gedragsinzichten toepassen in de praktijk.
Nu, 6 jaar later, nemen we je mee in de groei van het gedragsteam bij de Autoriteit Consument & Markt. We vertellen je over het ontstaan, successen en ervaringen.
We nemen je mee in de diversiteit van het type vragen waar het gedragsteam aan werkt en welke resultaten we in de loop der jaren hebben behaald.

Dit doen we aan de hand van concrete voorbeelden - van korte adviesgesprekken tot meerjarige onderzoekstrajecten en van interne vraagstukken tot wetenschappelijke samenwerkingen.
We laten zien hoe we met inzicht van gedrag naleving van bedrijven stimuleren en  consumentenrechten beschermen. Deze onderwerpen komen daarbij aan bod:
• Misleidende keuzearchitectuur bij online- aankopen (sludging)
• Regelnaleving meten en verklaren
• Bedrijfscultuur en compliance
• Testen van interventies

Kortom, een lezing waarmee we zowel beginnende áls gevorderde gedragsteams hopen te inspireren.

Sprekers

Na het verkrijgen van haar doctoraat in Sociale- & Organisatie Psychologie, heeft Jessanne Mastop 6 jaar als gedragsonderzoeker gewerkt bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Ook nam zij deel aan het expert-team van het BIT I&W. Sinds 2018 werkt Jessanne bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als senior gedragsexpert en coördinator van het gedragsteam. Daar werkt ze samen met universiteiten om nieuw onderzoek op te zetten waarmee de ACM meer zicht krijgt op gedrag van bedrijven en consumenten. Die kennis gebruikt het gedragsteam om interventies te ontwikkelen die nalevingsgedrag van bedrijven verbeteren en consumenten helpen beschermen.

In 2013 studeerde Loet van Stekelenburg af aan de Radboud Universiteit als gedragsveranderaar. Vrijwel meteen daarna is hij aan de slag gegaan bij de ACM. Daar was hij een van de eerste 3 sociaal-psychologen binnen een organisatie vol juristen en economen. Dit betekende pionieren met een focus op onderzoek naar nalevingsgedrag van bedrijven en het testen van interventies. Dit jaar is hij vanuit de ACM begonnen als externe promovendus aan de Universiteit Utrecht. In zijn proefschrift bekijkt hij de werking van afschrikking in het karteltoezicht vanuit psychologisch perspectief.

Twitter

Cookie settings