Beloningen voor een gezonder Nederland

Je vindt hier een beschrijving van alle deelsessies: de lezingen, de workshops en de netwerksessies. Met de filteropties aan de rechterkant kun je je gewenste selectie maken.

Sprekers: Isra Al Dhahir, David de Buisonjé, Julia Henrich en Talia Cohen Rodrigues (Universiteit Leiden)

Dagdeel

Ronde 3

Vorm deelsessie

Workshop

Organisatie

Universiteit

Thema

Gezondheid

Deelsessie

Gezonder eten, meer bewegen, stoppen met roken of minder alcohol drinken: veel mensen hebben goede voornemens om gezonder te leven. Zijn zij echter gemotiveerd om hun leefstijl aan te passen en dus digitale interventies te gebruiken? eHealth-interventiemakers passen hiervoor regelmatig het concept van beloningen toe: door middel van puntensystemen, geldbedragen of kortingsacties worden gebruikers verleid om gezonder te leven. Zulke beloningssystemen hebben invloed op de intrinsieke en extrinsieke motivatie van gebruikers.
Wij dagen jullie uit om hierover mee te denken! In groepen voeren we discussies over het toepassen van beloningen:
- Is gezond leefgedrag belonen geschikt voor alle doelgroepen (zoals kwetsbare groepen)?
- Is het nadelig dat mensen extrinsiek gemotiveerd worden om gezond te leven?
- Zijn er mogelijk ethische bezwaren tegen het belonen van gezond leefgedrag?
- Kunnen beloningssystemen toegepast worden voor andere vormen van gedragsverandering?

Aan het einde van de sessie weten de deelnemers welke eHealth-interventies er bestaan om gezond leefgedrag te stimuleren en hoe hierbij gebruikgemaakt wordt van beloningen. Deelnemers zullen hier een kritische blik op werpen en meedenken over de mogelijke toepassingen van zulke interventies.

Over de sprekers

David de Buisonjé heeft een Master in Sociale psychologie en een Bachelor in architectuur. Na twee jaar als gedragswetenschapper voor digital health startup Selfcare te hebben gewerkt, besloot David een academische carrière na te streven. In september 2017 is hij begonnen als promovendus aan de Universiteit Leiden. Zijn proefschrift maakt deel uit van het BENEFIT-project waarin cardiologen, neurologen, huisartsen, academici, ondernemers en patiënten hun krachten hebben gebundeld om gezond leven leuk te maken. In plaats van mensen te vertellen hoe ze zich moeten gedragen, maakt BENEFIT een gezonde levensstijl aantrekkelijker: the carrot is mightier than the stick. Binnen het Benefit-project richt David zicht op de combinatie van digitale technologie met een financieel beloningssysteem voor duurzame leefstijlverandering.

Talia Cohen Rodrigues is in januari 2019 gestart als promovendus aan de Universiteit Leiden. Haar project is onderdeel van het Benefit-project, en haar onderzoek betreft leefstijlverandering op het niveau van het individu. Vanuit haar achtergrond in de sociale psychologie zal ze zich specifiek richten op de rol van de relatie tussen patiënt en zorgverlener in een digitale omgeving. 

 

 

 

.

 

Julia Henrich werkt in haar huidige rol als coördinator voor de Digital Society Health & Well-being groep en NeurolabNL. De ‘Digitale Samenleving’ is een onderzoeksprogramma geïnitieerd door de VSNU waarin de 14 Nederlandse Universiteiten samenwerken aan de digitale toekomst van Nederland. Binnen het thema Health & Wellbeing richten zij op de ontwikkeling, evaluatie en implementatie van geïntegreerde en gepersonaliseerde digitale oplossingen ter bevordering van de gezondheidszorg. NeurolabNL is een route van de Nationale Wetenschapsagenda die zich richt op onderzoek over hersenen, cognitie en gedrag.  Julia is gepromoveerd in de gezondheidspsychologie aan de University of Oxford. Het thema van haar promotieonderzoek was mindfulness en hoe mindfulness mensen met chronische pijn helpt – dit onderzoek was dus op het snijvlak van experimenteel cognitieve en medische psychologie. Ze is gedreven om de kennis over de verbinding tussen geest en lichaam te benutten om mensen te helpen gezond te leven.

 

Isra Al-Dhahir werkt sinds juni 2019 als promovendus bij de afdeling Gezondheids-Medische en Neuropsychologie aan de Universiteit Leiden, en haar promotieonderzoek is onderdeel van het Medical Delta programma Benefit for all. Haar promotieonderzoek richt zich op het toegankelijk maken van eHealth voor groepen met een lage sociaaleconomische status (SES).

Twitter

Cookie settings