Ben jij bias-vrij?

Je vindt hier een beschrijving van alle deelsessies: de lezingen, de workshops en de netwerksessies. Met de filteropties aan de rechterkant kun je je gewenste selectie maken.

Sprekers: Judith Roumen en Anouk van Herwijnen (Autoriteit Consument & Markt)

Dagdeel

Ronde 1

Vorm deelsessie

Workshop

Organisatie

Toezicht

Thema

Nieuwe vakkennis

Deelsessie

Hoe nemen we biases weg bij bedrijven, burgers en onszelf? De gedragsdeskundigen van Autoriteit Consument en Markt (ACM) geven een interactieve workshop over aannames en biases in toezichtsland. Denk jij dat grote bedrijven rationelere keuzes maken dan kleine bedrijven? Of dat consumenten betere keuzes gaan maken door meer informatie? Van welke vooroordelen hebben wij als toezichthouders zelf eigenlijk last?

Ontdek de antwoorden op deze en andere vragen tijdens deze workshop en laat je inspireren door voorbeelden uit de ACM-praktijk die voor de organisatie zelf ‘eye-openers’ zijn geweest. Een brievenexperiment over hoe bedrijven uiteindelijk reageerden op strenge en vriendelijke brief, een experiment met algemene voorwaarden en de rol van vertrouwen in het toezicht zullen allemaal de revue passeren.

Over de sprekers

Anouk van Herwijnen en Judith Roumen zijn beiden werkzaam bij de Autoriteit Consument & Markt, als gedragsdeskundigen. De ACM ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren en beschermt consumentenbelangen. Als sociaal- en organisatiepsychologen adviseren Anouk en Judith over hoe je gedragswetenschappelijke inzichten kunt toepassen in het markttoezicht. Ze focussen zich in hun onderzoek en advies op vragen als ‘waarom leven onder toezichtstaande bedrijven de regels na?’, ‘welke instrumenten zijn effectief om te zorgen dat bedrijven zich aan de regels houden?’ en ‘hoe maken we als toezichthouder onze eigen besluitvorming beter?’. Ze vertalen door middel van hun zelf ontwikkelde gedragsanalyse-tool wetenschappelijke inzichten uit de psychologie, gedragseconomie en criminologie naar de ACM-praktijk.

 

Twitter

Cookie settings