Gedragsinterventies van het Gedragsteam van DPC

Je vindt hier een beschrijving van alle deelsessies: de lezingen, de workshops en de netwerksessies. Met de filteropties aan de rechterkant kun je je gewenste selectie maken.

Sprekers: Nick van Gaalen en Joost Loef (Ministerie van Algemene Zaken) en Mariske Hajer (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit)

Dagdeel

Ronde 3

Vorm deelsessie

Lezing

Organisatie

Uitvoering

Thema

Financieel gedrag

Deelsessie

Een Gedragslab is een rijksbreed communicatieteam dat experimenteert met gedragsvraagstukken waarbij communicatie een rol speelt. Doel van de Gedragslabs is rijksorganisaties te adviseren over het toepassen van gedragsinzichten in projecten. Zoals bij het Ministerie van Defensie, dat militairen gezonder wil laten eten. Observaties van en interviews met militairen en experimenten in een aantal bedrijfsrestaurants resulteerden in een uitgebreid advies aan Defensie en concrete resultaten van gedragsinterventies. Bij de Belastingdienst Toeslagen werkte een gedragsteam samen met medewerkers van Toeslagen aan een vraagstuk over het voorkomen van hoge terugvordering bij ouders die Kinderopvangtoeslag ontvangen. We nemen je mee in hoe we de kwantitatieve en kwalitatieve gedragsanalyse aanpakten voor het schuldenvraagstuk en welke doelgroepbeelden dit opleverde. We laten je zien welke interventie we ontwikkelden om emoties als angst  en schaamte te neutraliseren en hoe we het gewenste gedrag makkelijker hebben gemaakt. En natuurlijk delen we het effect van de verschillende interventies.

Over de spekers

Nick van Gaalen (ministerie van Algemene Zaken, Dienst Publiek en Communicatie) is coördinator van het Gedragsteam bij DPC. Hij zoekt dagelijks naar manieren om het toepassen van gedragskennis in overheidscommunicatie te stimuleren en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Communicatie Activatie Strategie Instrument (CASI): een instrument dat helpt bij de gedragsanalyse en het maken van onderbouwde keuzes voor strategieën en interventies.

Joost Loef is senior adviseur communicatieonderzoek bij Dienst Publiek en Communicatie van het ministerie van Algemene Zaken en maakt deel uit van het DPC Gedragsteam.. Hij houdt zich onder andere bezig met campagne(effect)onderzoek, innovatie in communicatieonderzoek en gedragsverandering via communicatie. Samen met Nick van Gaalen is hij verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van CASI.

Mariske Hajer werkt als gedragsspecialist bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en is nieuwsgierig naar andere “werelden”. Ze adviseerde o.a. in het Gedragslab Toeslagen.

Twitter

Cookie settings