Podcast Rijk aan gedragsinzichten

Menselijk gedrag – begrijpen we daar eigenlijk wel genoeg van bij het maken van overheidsbeleid? In de 10-delige podcast-serie ‘Rijk aan gedragsinzichten’ gaat journalist Martijn Bennis met gedragsexperts, beleidsmakers en -uitvoerders, toezichthouders en leidinggevenden in gesprek over hoe zij rekening houden met menselijk gedrag bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid. Op de Dag van het gedrag, 12 november, publiceerden we de eerste drie afleveringen. Veel luisterplezier!

Deze podcast is gemaakt ter ere van het 10-jarige bestaan van het Behavioural Insights Netwerk Nederland. Een uitgelezen kans om stil te staan bij de opgedane opbrengsten, lessen en inzichten. De podcast werd geproduceerd door Robert Verkerk. De host was Martijn Bennis en de redactie was in handen van Manoe Mesters, Marloes Heijnen, Janiek de Wit en Mike Keesman.


Aflevering 1: Nieuw beleid begint bij gedrag

Bij de overheid heerst het toenemende besef dat beleid van invloed is op het gedrag van burgers, bedrijven en overheden, en ook andersom. Of het nu gaat om afval scheiden, files verminderen of samenwerken met bedrijven – beleid en gedrag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De meeste ministeries, toezichthouders, uitvoeringsorganisaties, gemeentes en provincies hebben gedragsadviseurs in dienst of een eigen gedragsteam. Maar benut de overheid alle kansen ook optimaal?

 

Journalist Martijn Bennis gaat hierover in gesprek met Suzanne Pietersma, senior beleids- en kennisadviseur gedragsinzichten bij de Belastingdienst én Odette van Riet, hoofd Bureau Strategische Analyse van de Inspectie der Rijksfinanciën. Suzanne heeft in de afgelopen jaren haar gedragsexpertise ingezet bij verschillende ministerie-overstijgende beleidsonderzoeken (IBO’s) en Odette was een van de pioniers betrokken bij de oprichting van BIN NL.

>> Beluister hier de aflevering via Spotify

 

 

 

Aflevering 2: Waarom maken mensen geen gebruik van sociale voorzieningen?

Sommige mensen die inkomensondersteuning of andere voorzieningen goed kunnen gebruiken, maken daar geen gebruik van. Wie is hiervoor verantwoordelijk, de burger of de uitvoerende overheidsdienst? Wat zijn de oorzaken van niet-gebruik? Uit gedragsonderzoek blijkt dat niet-gebruik lang niet altijd een bewuste keuze is van burgers. Maar waar kan je als overheid dan op inspelen?

 

Gespreksleider Martijn Bennis spreekt hierover met Olaf Simonse en Lili Chu. Olaf is onderzoeker bij het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag (KCPEG) en heeft veel onderzoek gedaan naar waarom mensen geen gebruik maken van sociale voorzieningen. Lili is specialistisch adviseur handhaving en gedrag bij de Dienst Toeslagen en werkt aan oplossingen voor de beleidspraktijk.

>> Beluister hier de aflevering via Spotify 

 
 

 

 

Aflevering 3: Hoe stimuleer je duurzaam gedrag?

Als we mensen veel informatie geven, veranderen ze dan hun gedrag? Of voelen mensen zich beter geholpen op andere manieren, zonder al die informatie? In de uitvoering van het verduurzamingsbeleid wordt vaak ingezet op bewustwording. Wat levert dat op? En wat betekenen deze resultaten voor hoe beleid wordt ingericht?

 

Gerdien de Vries en Gert-Jan de Maagd gaan hierover in gesprek met Martijn Bennis. Gerdien is een klimaatpsycholoog en universitair hoofddocent aan de Technische Universiteit Delft, die klimaatgerelateerde vraagstukken vanuit gedragsoogpunt bestudeert. Gert-Jan is programmamanager van het gedragsteam van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat met gedragskennis bijdraagt aan de ontwikkeling van beleidsopties op het gebied van circulaire economie, klimaatadaptatie en slimme & groene mobiliteit.

>> Beluister hier de aflevering via Spotify

 

 

 

 

 

Aflevering 4: Zijn boetes wel of niet effectief?

We willen dat mensen zich aan de regels houden. Boetes verstrekken is een van de middelen om dat te doen. Maar hoe effectief is dat eigenlijk en welke andere manieren zijn er om de naleving van de regels door mensen en bedrijven te bevorderen?

 

Journalist Martijn Bennis gaat hierover in gesprek Elianne van Steenbergen en Hella Busstra. Elianne is hoogleraar Psychologie van Toezicht en werkzaam bij de Universiteit Utrecht en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hella is strategisch beleidsadviseur bij UWV en werkzaam in het cluster handhaving.

>> Beluister hier de aflevering via Spotify

 

 

 

 

 

 

 

 

Cookie-instellingen